RSS

pengurusan ruang

Dalam entry ini saya akan terangkan serba sedikit dalam pengurusan ruang rumah kediaman. seperti yang kita sedia maklum, ruang kediaman ditakrifkan sebagaistruktur yang berasingan dan bebas yang lazimnya digunakan untuk tempat tinggal.Takrifan bagi perkataan berasingan dan bebas adalah seperti berikut: BerasinganStruktur dianggap sebagai berasingan jikaia dikelilingi oleh dinding, pagar dan ditutupioleh bumbung. Bebas Struktur dikatakan bebas apabila iamempunyai jalan masuk secara terus dari tangga umum, tempat lalu lintas ataupun ruang lapang (iaitu penghuni boleh masukatau keluar dari tempat kediaman merekatanpa melalui perkarangan orang lain). biasanya dalam sesebuah perumahan, terdapat 3 jenis ruang yang terlibat iaitu ruang sosial, ruang kerja dan ruang persendirian. jom kita pergi kepada penerangan ruang dalam kediaman satu persatu.

  • ruang sosial

merupakan ruang untuk berehat dan berinteraksi dengan ahli keluarga, juga merupakan ruang untuk meraikan tetamu dan menonton tv serta untuk menjamu selera bersama para tetamu dan keluarga. contoh ruang sosial ialah ruang makan dan ruang tamu.

 

 

 

 

 

 

 

  • ruang persendirian

ruang persendirian ialah ruang untuk membersih dan mengemas diri, tempat berehat dan menyimpan wardrobe. contohnya seperti bilik mandi, bilik tidur dan tandas.

 

 

 

 

 

 

 

  • ruang kerja

ruang ini biasanya untuk melakukan aktiviti penyediaan dan penyimpanan makanan, untuk menyimpan barang-barang, membuat kerja-kerja pembersihan atau penyelenggaraab kereta. contohnya stor, garaj, tempat mendobi atau ruang dapur.

 

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

  • Advertisements
     
    %d bloggers like this: